ΒΟΡΟΙΝΑ: ΟΤΑΝ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΓΕΜΙΖΕΙ ΜΕ ΟΙΝΟΦΙΛΟΥΣ!

by Ευγενία Ευθυμιάδου
Τα ΒορΟινά της καρδιάς μας, η αγαπημένη ετήσια εκδήλωση για το κρασί στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιήθηκε και φέτος, το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου με τους οίνους και τα αμπελοοινικά αποστάγματα των οινοποιών-μελών της ένωσης «Οίνοι Βορείου Ελλάδος».
Tο κοινό έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα θεματικά περίπτερα της εκδήλωσης, όπως το περίπτερο «Τα Ροζέ των ΒορΟινών», με τους ροζέ οίνους, μία τάση με όλο και περισσότερους οπαδούς, καθώς και το περίπτερο με τα καλύτερα κρασιά και το καλύτερο απόσταγμα από τον «Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου & Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης 2019».

Ακόμη, το κοινό ενημερώθηκε από το πρόγραμμα παρουσιάσεων της εκδήλωσης για το οινοτουριστικό δίκτυο «Δρόμοι του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος», τις 8 οινικές διαδρομές του, τα 30 επισκέψιμα οινοποιεία και πλήθος άλλων τουριστικών συνδυαστικών προτάσεων.  Πληροφορήθηκε για τα οινοτουριστικά πακέτα των οινοποιείων και συμμετείχε σε κουίζ γνώσεων με πλούσια οινοτουριστικά δώρα όπως φιλοξενία με ειδικές γευσιγνωσίες, διανυκτερεύσεις και γεύματα.

Αλλά και οι μικροί επισκέπτες των ΒορΟινών, οι μελλοντικοί οινόφιλοι, παρακολούθησαν το δικό τους πρόγραμμα από το εργαστήρι «Παίζοντας σε παραδοσιακά μονοπάτια», μία εκπαιδευτική παρουσίαση για την άμπελο και τον οίνο με αναφορές στη μυθολογία και σε οικείες τους παραστάσεις και εικόνες, για να καταλήξουν στον τρύγο και να συμμετέχουν στο πάτημα των σταφυλιών, στα ειδικά σκεύη. 

Από τα θεματικά περίπτερα των ΒορΟινών, δεν έλειπε και φέτος η παρουσία του Thessaloniki Food Festival με γευσιγνωσία των οίνων «Η Γοργόνα» του αστικού αμπελώνα του Δήμου Θεσσαλονίκης και κουλουράκια με ρετσίνα από την Αρτοποιία Κουκουμέρια.  Στο περίπτερο παραβρέθηκε και η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος για δράσεις που αφορούν τον τουρισμό και τις διεθνείς σχέσεις της πόλης, κα. Μαρία Καραγιάννη.

Άλλωστε η εκδήλωση «Τα ΒορΟινά» πραγματοποιείται με την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Thessaloniki Food Festival. Μάλιστα πρόσφατα, ο αστικός αμπελώνας εντάχθηκε στο δίκτυο των «Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος».
Τα οινοποιεία-μέλη της ένωσης «Οίνοι Βορείου Ελλάδος» που συμμετείχαν στα ΒορΟινά το Σάββατο 21/9/19:
1. ΑΑΟΣ Βαένι Νάουσα
2. Δύο Φίλοι
3. Zoinos Winery
4. Κατώγι Αβέρωφ
5. Kitrvs Winery
6. Κτήμα Άλφα
7. Κτήμα Βιβλία Χώρα
8. Κτήμα Βογιατζή
9. Κτήμα Γεροβασιλείου
10. Κτήμα Γκλίναβος
11. Κτήμα Καμκούτη
12. Κτήμα Κλαούντια Παπαγιάννη
13. Κτήμα Λειβαδιώτη
14. Κτήμα Παυλίδη
15. Κτήμα Πόρτο Καρράς
16. Κτήμα Στεργίου
17. Κτήμα Τέχνη Οίνου
18. Κτήμα Φλόριαν
19. Κτήμα Φουντή
20. Κυρ-Γιάννη
21. Μυλοπόταμος – Οίνοι Αγίου Όρους
22. Μπουτάρη
23. Οινοποιείο Κεχρής
24. Tsantali
_ _ _

Επόμενες εκδηλώσεις «Οίνοι Βορείου Ελλάδος» (2019):
Τετάρτη 1 Νοεμβρίου:   Παγκόσμια Ημέρα Ξινόμαυρου (η ΟΒΕ καθιερώνει παγκόσμια τον νέο θεσμό που αφορά το Ξινόμαυρο, την κυριότερη γηγενή ποικιλία της Βόρειας Ελλάδας).
Κυριακή 10 Νοεμβρίου:   Ευρωπαϊκή Ημέρα Οινοτουρισμού (οινοτουριστική εκδήλωση στα οινοποιεία των Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος).
Δευτέρα 25 Νοεμβρίου:   Απόσταγμα ζωής – Εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη του οινοπαραγωγού Ανέστη Μπαμπατζιμόπουλου.
Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου:   Τα ΒορΟινά των Χριστουγέννων – Φιλανθρωπική εκδήλωση γευσιγνωσίας εκλεκτών και σπάνιων οίνων από τα οινοποιεία της ΟΒΕ.

Διοργάνωση: Ένωση Οινοπαραγωγών «Οίνοι Βορείου Ελλάδος»
www.winesofnorthgreece.gr – www.wineroads.gr
Τ. 2310 281617 & 2310 281632 – Εmail: info@wineroads.gr

Συνεχόμενες αναρτήσεις με νέα και πληροφορίες πραγματοποιούνται από τις σελίδες στο facebook www.facebook.com/voroina και www.facebook.com/winesofnorthgreece

Το κείμενο αποτελεί το απολογιστικό Δελτίο Τύπου της εκδήλωσης και οι φωτογραφίες είναι λήψεις των Οίνων Βορείου Ελλάδος.

You may also like

Leave a Comment