ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΗΜΕΡΑ ΟΙΝΟΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΚΤΗΜΑ ΒΟΓΙΑΤΖΗ

by Ευγενία Ευθυμιάδου
Η εικόνα ίσως περιέχει: ουρανός, ποτό, σύννεφο, υπαίθριες δραστηριότητες, νερό και φύση

Στις 10 Νοεμβρίου 2019 γιορτάσαμε την Ευρωπαϊκή Ημέρα Οινοτουρισμού και είχαμε τη χαρά να φιλοξενηθούμε από το οινοποιείο του Κτήματος Βογιατζή στο Βελβεντό Κοζάνης. Στο Bελβεντό, όπως και σε όλη την Mακεδονία, η αµπελοκαλλιέργεια έχει βαθειές ρίζες και µακρόχρονη παράδοση.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.
Το Κτήµα Βογιατζή είναι µέλος της Ένωσης Οινοπoιών ”Οίνοι Βορείου Ελλάδος”,  η οποία δηµιούργησε ένα δίκτυο επισκέψιµων οινοποιείων µε την επωνυµία «∆ρόµοι του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος» και έχει ως στόχο, μεταξύ άλλων, την ανάδειξη του επώνυμου τυποποιημένου ελληνικού κρασιού και την ενίσχυση του οινοτουρισμού.
Η εικόνα ίσως περιέχει: ποτό

Στο Βελβεντό, οι ομαλές πλαγιές δηµιουργούν ένα ήπιο ανάγλυφο αµπελώνα, που εκτείνεται από βορειοανατολικά µέχρι νότια. Ο ήπιος τοπικός άνεµος της λιµναίας αύρας που αναπτύσσεται στη διάρκεια της µέρας, απαλύνει τις µέγιστες τιµές της θερµοκρασίας και διατηρεί την υγρασία της ατµόσφαιρας υψηλή.

Η εικόνα ίσως περιέχει: ποτό, ουρανός, σύννεφο, ωκεανός, υπαίθριες δραστηριότητες, φύση και νερό
Μέσα σε αυτόν τον χώρο βρίσκει κανείς εδάφη αµµοπηλώδη, αργιλοπηλώδη και αργιλώδη, σε πολλά τµήµατα εµπλουτισµένα µε ανθρακικό ασβέστιο που βελτιώνει τη δοµή τους.
Η εικόνα ίσως περιέχει: ουρανός, σύννεφο, βουνό, δέντρο, υπαίθριες δραστηριότητες, φύση και νερό

Στα εδάφη αυτά και στις συνθήκες που δηµιουργεί η θετική επίδραση της λίµνης, τα φυτά εφοδιάζονται οµαλά µε νερό από τα φυσικά αποθέµατα του εδάφους. Έτσι, ένας ξεχωριστός συνδυασµός εδάφους και µεσοκλίµατος, φτιάχνουν την βάση για έναν ξεχωριστό αµπελότοπο.

Η εικόνα ίσως περιέχει: εσωτερικός χώρος

Ο αμπελώνας έκτασης 100 στρεµµάτων σήµερα, βρίσκεται ανάµεσα στον ορεινό όγκο των Πιερίων και την λίµνη του Πολυφύτου, σε υψόµετρο 340 µέτρων. Η θέση δίπλα στον υδάτινο όγκο της λίµνης, που σχεδόν ακουµπάει τον αµπελώνα αποτελεί το ισχυρό στοιχείο διαφοροποίησης της έκφρασης των οίνων του κτήµατος.

Η εικόνα ίσως περιέχει: σύννεφο, ουρανός, λουλούδι, φυτό, υπαίθριες δραστηριότητες και φύση
Ασύρτικο, Chardonnay, Malvasia Aromatica, Ξινόµαυρο, Μοσχόµαυρο και Τσαπουρνάκος αποτελούν τον ποικιλιακό κορµό του κτήµατος, µε τον οποίο συνυπάρχουν αρκετές άλλες τοπικές ποικιλίες οινοστάφυλων που καλλιεργούνται δοκιµαστικά.
Η εικόνα ίσως περιέχει: πίνακας, υπαίθριες δραστηριότητες και νερό
Η πολυµορφία στους εδαφικούς τύπους  έδωσε την δυνατότητα στους ανθρώπους του κτήματος, να  επιλέξουν την καλύτερη θέση για κάθε ποικιλία και το υποκείµενό της, µέσα στον αµπελώνα, ώστε να παράγονται οίνοι υψηλής ποιότητας, µε ιδιαιτερότητα και μοναδικό χαρακτήρα.
Η εικόνα ίσως περιέχει: ουρανός, σύννεφο, βουνό, δέντρο, υπαίθριες δραστηριότητες και φύση
Το ιδιαίτερο μικροκλίμα της περιοχής λόγω της τεχνητής λίμνης του Πολυφύτου, η γειτνίαση με τα Πιέρια Όρη και η ετερογένεια της εδαφικής σύστασης της περιοχή, συνθέτουν το ιδανικό terroir για σπουδαία κρασιά.
Η εικόνα ίσως περιέχει: φαγητό και υπαίθριες δραστηριότητες

Αξίζει να σημειωθεί πως τα αμπέλια καλλιεργούνται σύμφωνα με τις αρχές της βιολογικής γεωργίας, με σεβασμό προς το οικοσύστημα.
Εμβληματικό κρασί του κτήματος είναι ο Τσαπουρνάκος, της ομώνυμης τοπικής ποικιλίας, με ιδιαίτερο άρωµα που συνδυάζει νότες λουλουδιών και φρούτων όπως κόκκινο µούρο και εσπεριδοειδή µε µπαχαρικά, καπνό, βότανα και πικάντικους χαρακτήρες, συνθέτοντας ένα πολύπλοκο µπουκέτο.
Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.
Ο νεαρός Τσαπουρνάκος επίσης μας γοήτευσε, είναι ένα φρέσκο ερυθρό κρασί δεξαμενής, τύπου Nouveau. Πολύ ελκυστικό κρασί, με ουσία και κομψότητα αποτυπώνει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της ποικιλίας.
Η εικόνα ίσως περιέχει: ουρανός, βουνό, σύννεφο, δέντρο, φυτό, υπαίθριες δραστηριότητες, φύση και νερό
Ο Λευκοτσικνιάς, το Ξινόμαυρο, το Ροζέ, το Λευκό και το Ερυθρό του κτήματος επίσης εξαιρετικά! Έχουμε δημιουργήσει ένα βίντεο γευσιγνωσίας των εξαιρετικών κρασιών του Κτήματος Βογιατζή και μπορείτε να το δείτε πατώντας εδώ!
Η εικόνα ίσως περιέχει: ποτό, ουρανός, υπαίθριες δραστηριότητες, φύση και νερό

Η εικόνα ίσως περιέχει: ουρανός και υπαίθριες δραστηριότητες
Το κτημα Βογιατζή συμμετέχει επίσης στην ομάδα κρασιών της σειράς «Κύκλος»  η οποία περιλαμβάνει προϊόντα από γνωστές περιοχές και ποικιλίες τα οποία παράγονται σε συνεργαζόμενα οινοποιεία και εμφιαλώνονται στο Βελβεντό. Το οινοποιείο Βογιατζή, διαθέτει ιδιαίτερους χώρους για την υποδοχή των επισκεπτών και την γευστική δοκιμή των κρασιών. Η εξαιρετική οινολόγος του κτήματος κ. Ειρήνη Ζανδέ, κατά τη ξενάγηση επεξηγεί τις παραγωγικές διαδικασίες και βοηθά το κοινό να εντρυφήσει στον κόσμο της γευσιγνωσίας του κρασιού.
Η εικόνα ίσως περιέχει: 2 άτομα, άτομα κάθονται, πίνακας, οθόνη, εσωτερικός χώρος και υπαίθριες δραστηριότητες

Περάσαμε πραγματικά εξαιρετικά και ευχαριστούμε πολύ την οικογένεια Βογιατζή για την εγκάρδια φιλοξενία στο Βελβεντό αλλά και στο Οινοποιείο τους! Επίσης ευχαριστούμε θερμά την Ένωση Οίνων Βορείου Ελλάδος – Wines of North Greece​ για το υπέροχο έργο που πραγματοποιούν και φέρνουν το οινόφιλο κοινό, όπως εμείς, κοντά στα οινοποιεία μεσω των Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος!
Στην υγειά σας!
Η εικόνα ίσως περιέχει: σύννεφο, ουρανός και υπαίθριες δραστηριότητες
Αν θέλετε να μαθαίνετε τα νέα του Κτήματος Βογιατζή μπορείτε να παρακολουθείτε τις σελίδες του:
Επιμέλεια/ Φωτογραφίες: Ευγενία Ευθυμιάδου/ thess_del_food

You may also like

Leave a Comment