ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΤΕΝΕΡΙΝΑ ΚΑΙ ΠΟΥ ΤΗΝ ΑΠΟΛΑΥΣΑΜΕ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

by Ευγενία Ευθυμιάδου
Την Τενερίνα δεν την γνωρίζαμε αλλά όταν είδαμε το κατάλογο του εστιατορίου αμέσως αναρωτηθήκαμε ποιο είναι το γλυκό αυτό! Δεν χάσαμε χρόνο! Αμέσως κάναμε την έρευνά μας! Τα κινητά και το google search πήραν φωτιά! Και τί ανακαλύψαμε? Ιδού:
Η Tόρτα Tενερίνα είναι ένα παραδοσιακό γλυκό απο την Φερράρα. Πλούσια σοκολατένια γεύση, με μαλακή, σχεδόν κρεμώδη καρδιά και καλυμμένη απο μια υπέροχη τραγανή κρούστα, πασπαλισμένη με ζάχαρη άχνη. 
Το όνομα της στα ιταλικά σημαίνει “τρυφερό γλυκό”. Γύρω στα 1900 οι φεραρέζοι την ονόμαζαν Torta Montenegrina ή Torta Regina del Montenegro, προς τιμήν της Elena Petrovich του Μαυροβουνίου, συζύγου του τότε βασιλιά της  Ιταλίας Vittorio Emmanuele III. 
Η Elena Petrovich φαίνεται ότι ήταν ιδιαίτερα αγαπητή στον λαό, και το γεγονός ότι παντρεύτηκε από έρωτα, την έκανε ακόμη πιο συμπαθή, οπότε της αφιέρωσαν και ένα από τα πιό νόστιμα και τρυφερά γλυκά… Η Torta Tenerina ήταν γνωστή και ως torta tacolenta, εξ’ αιτίας της μαλακής της σύστασης, που την κάνει να λιώνει στο στόμα! Το όνομα Tenerina επικράτησε αργότερα κατά την διάρκεια του 20ου αιώνα ( πηγή: https://illaboratoriodimmskg.blogspot.gr).
Το πήραμε λοιπόν απόφαση! θα την παραγγέλναμε!
Με το που ήρθε βέβαια ο σερβιτόρος για παραγγελία κάναμε και μία επιπλέον έρευνα ρωτώντας τον, τί είναι τελικά αυτή η Τενερίνα; Η απάντησή του μας έπεισε να την παραγγείλουμε!
Μέχρι να έρθει η πολυπόθητη Τενερίνα λοιπόν απολαμβάναμε τη θέα! Και σε αυτό ακριβώς το σημείο έρχετε να απαντηθεί το ερώτημα: Πού την απολάυσαμε την Τενερίνα; 
Βλέποντας τη φωτογραφία θα καταλάβετε αμέσως ότι την απολαύσαμε στο αγαπημένο Navona
Δεν άργησε πολύ! Η Τενερίνα μας εμφανίστηκε!

You may also like

Leave a Comment