12 ΓΡΑΔΑ: ΤΟ ΔΙΑΜΑΝΤΙ ΤΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ

by Ευγενία
Σε μικρή απόσταση από τη Θεσσαλονίκη, η πόλη της Βέροιας αποτελεί το τέλειο άλλοθι για μια μονοήμερη απόδραση! Για εμάς στο thess_del_food, αν η απόδραση δεν εμπεριέχει και αξιόλογο φαγητό δεν είναι πλήρης! Δεν ταυτίζεστε και εσείς;
Αναζητώντας το “κάτι διαφορετικό”, ανακαλύψαμε το Restaurant-Wine Bar “12 γράδα”, έναν χώρο κομψό και καλαίσθητο που φιλοξενείται στο διατηρητέο κτίριο, στη γωνία των οδών Σοφού & Δημοσθένους, δίπλα στην  γέφυρα Καραχμέτ.

Περιβάλλον ατμοσφαιρικό δίπλα στην όχθη του ποταμού τριπόταμου, ο ήχος του νερού να σε ταξιδεύει και ο συνδυασμός πέτρας και ξύλου στο μαγαζί, να συνθέτουν ένα σκηνικό εντελώς διαφορετικό από το αστικό τοπίο της Θεσσαλονίκης που έχουν συνηθίσει οι αισθήσεις μας!

Είχαμε ακούσει για την αξιόλογη δουλειά που γίνεται από τον Γιάννη, τον Θανάση και τον Μανώλη, τα αδέρφια της οικογένειας Σαμούκα, στο εστιατόριο αυτό και η επίσκεψή μας ήταν ο μόνος τρόπος να το ανακαλύψουμε! Ξεδιπλώθηκε λοιπόν μπροστά μας ένα μενού δυναμικά δημιουργικό, με έντονη την παρουσία παραδοσιακών στοιχείων δια χειρός chef Σαμούκα Ιωάννη.
Δοκιμάσαμε αξιόλογα πιάτα όπως:
Παστουρμαδόπιτα με παραδοσιακό φυλλωτό, μοσχαρίσιο παστουρμά, ψητή πιπεριά και ξινοτύρι Ημαθίας. Το αγαπημένο μας πιάτο! Μνήμες, γεύσεις και χρώματα όλα συγκεντρωμένα σε ένα πιάτο!
Από τη λίστα των ορεκτικών επίσης δοκιμάσαμε: Καπνιστό τυρί σαγανάκι σε κρούστα από ξηρούς καρπούς. Οι ξηροί καρποί που το περιβάλλουν του δίνουν ένα ιδιαίτερο ύφος και αναδεικνύουν τους καπνιστούς τόνους του.

Η σάλατα πάντα συνοδεύει τα γεύματά μας! Απολαύσαμε λοιπόν Πράσινη σαλάτα με λωτό. Δροσερή και με τη φρεσκάδα που αναμένεις από μια πράσινη σαλάτα, σε προετοιμάζεις για ό,τι θα ακολουθήσει.

Ένα πιάτο που η περιγραφή του, μας έκανε εντύπωση ήταν το Ξεστημένο Βέροιας, το οποίο είναι κεφτεδάκια σε σάλτσα ντομάτας περιχυμένα με ζεστή sauce γιαουρτιού πάνω σε πιτούλες μυρωδικών. Το κεφτεδάκι πάντα ανασύρει σπιτικές μνήμες, οι sauce του δίνουν εστιατορικό ύφος και μετατρέπουν ένα παραδοσιακό πιάτο σε ένα πιάτο σύγχρονης δημιουργικής κουζίνας.
Ένα πολύχρωμο πιάτο, για όσους αγαπούν τα ζυμαρικά, είναι τα Νιόκι με παντζάρι και γκοργκοντζόλα. Η βελούδινη γκοργκοντζόλα δίνει ένα elegant touch στα χειροποίητα νιόκι και τα κομμάτια παντζαριού συμβάλουν καθοριστικά στον χαρακτήρα του πιάτου 

Κλασσικά αγαπημένο πιάτο, το Φιλέτο μόσχου με σάλτσα merlot και λαχανικά. Φιλέτο με σωστό ψήσιμο, που του επιτρέπει να παραμένει τρυφερό, ενώ τα λαχανικά συμπληρώνουν ιδανικά το πιάτο.

Τα 12 γράδα έχουν απίστευτα πλούσια wine list, με πάνω από 150 επιλογές σε ετικέτες και μεγάλη ποικιλία σε ετικέτες παλαιωμένων  κρασιών και αυτό αξίζει όχι απλά να σημειωθεί, αλλά να τονιστεί ιδιαιτέρως!

Η επίσκεψη μας στη Βέροια, μας άφησε με τις καλύτερες εντυπώσεις και τα 12 γράδα την ολοκλήρωσαν με τον καλύτερο τρόπο. Θα προτείναμε αναμφισβήτητα μια μονοήμερη απόδραση στη Βέροια για να γεμίσετε μπαταρίες και να εμπλουτίσετε τις γαστρονομικές σας εικόνες. Αν συμπεριλάβετε και τα 12 γραδα στην απόδραση αυτή, τότε θα μας ευγνωμονείτε για την πρόταση! Περιμένουμε εντυπώσεις!
Art restaurant / wine bar
12 γράδα
Σοφού 11& Δημοσθένους
Βέροια
Άποψη/ Φωτογραφίες: Ευγενία Ευθυμιάδου/ thess_del_food

You may also like

Leave a Comment